Usuario :
Clave : 
 
 administrador
Manual del administrador

 Secciones
Referències
Propostes d'activitats
Documents
Articles
Itineraris
Desembocadura - Les Goles
Almassora: poble i terme
El Termet - Vila-Real
Depuradora
Els pobles del Millars

Riu Millars

 Inicio | Foros | Participa
Buscar :
Estás aquí:  Inicio >>  Documents
 
Documents
 

Declaració Paisatge Protegit
Declaració en Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de la declaració de la desembocadura del Millars com a Paisatge Protegit.
Informació CHJ
Característiques del sistema fluvial del Millars
El molí de l'Ermita
El molí de l'Ermita s'anomena així perquè està situat al paratge de l'Ermitori de la Mare de Déu de Gràcia, encara que també ha rebut altres noms com el molí Benedito, quan un dels seus propietaris li dien d'aquesta manera. Té uns tres-cents anys d'antiquitat, i en principi va ser un molí fariner.
El molí Paquero
L'assut de Vila-real
Els primers assuts amb què contà el riu Millars són d'origen romà però, fou amb la vinguda dels àrabs i el seu assentament a aquestes terres quan es va potenciar i ampliar aquest tipus d'obres estructurals que facilitaven el reg dels conreus. La paraula "assut" prové de l'àrab "al-assud", que significa "presa de desviació" doncs la seua funció és derivar part o tota l'aigua d'un riu per extraure-li un aprofitament.
L'estació d'aforament
L'espai d'horta regat amb les aigües del riu Millars no ha estat sempre el mateix, sinó que s'ha anat engrandint fins el present, la qual cosa ha fet que des de temps enrrere hagen tingut lloc conflictes entre els pobles que es disputaven el dret d'emprar les aigües del riu. Per solucionar-lo, l'Infant Pere d'Aragó i Compte de Ribagorça dictà l'any 1345 una sentència, que segueix sent llei, per fer el repartiement de les aigües del Millars entre el pobles de Borriana, Castelló, Vila-real i Almassora, distribuint el cabal que du el riu en cada moment. Entre el pont de l'autopista i el pont de l'Ermitori, dins del terme de Vila-real, hi ha una estació de mesura o d'aforament del cabal del riu.
El pantanet de Santa Quitèria
Té la finalitat de retindre l'aigua durant la nit perquè no es perda cap a la mar quan els llauradors no reguen els tarongers.
Els molins
Encara que hi ha notícies d'un molí hidràulic de l'any 65 a.C., fou als segles XI i XII, es a dir, entre els anys 1000 i 1200, quan es produeix una ràpida expansió d'aquests molins, a l'igual que també els anomenats eòlics.
Conca del riu Millars
Un mapa en lo fonamental a la vista. Disseny de Vicent Gines
Conca del riu Millars. Mapa mut
Esquema gestión de agua del Mijares
Diseño y desarrollo por: SPL Sistemas de Información
  Copyright 2003 Quaderns Digitals Todos los derechos reservados ISSN 1575-9393
  INHASOFT Sistemas Informáticos S.L. Joaquin Rodrigo 3 FAURA VALENCIA tel 962601337