Anem a contar el més important de les festes de la Verge del Roser:
- En aquest poble hi ha una gran afició pels bous.
A les vuit del matí té lloc l'entrada de bous, vaques i mansos des del carrer San Marc fins a la Vila (el casc antic), que és usada com a recinte taurí.
A la una del migdia, té lloc "la prova". Durant aquesta els animals són torejats pels més atrevits del poble fins a les 2.
Al voltant de l'hora de berenar es toregen dos bous. Açò s'allarga fins a les 8 de la vesprada. Els aficionats a aquesta activitat poden gaudir de l'espectacle des dels "carafals", una espècie de torres construïdes amb ferro on es poden refugiar de les pobres bèsties.
Després de sopar es trauen, altra volta, els mateixos bous de la vesprada, però ara amb boles de foc a les banyes i un collar de cascabells al coll. Aquest acte dura fins ben entrada la matinada. Finalment aquestos bous son matats cruelment.
Tot açò es repetix durant tota la setmana de festes.
- Cada grup d'amics s'uneix, formant així una colla (Veure foto més avall). La majoria de les colles tenen un "casal", que és un lloc on es reuneixen per dinar, sopar...
Son les colles les que compren els bous que s'amollen cada dia. El dia que es toreja el bou d'una penya, aquesta celebra una gran festa. Els membres d'aquesta colla es reuneixen abans de cada bou i es passegen pel poble acompanyats per una "xaranga", que és un grup de músics.
És costum que els membres d'una colla vestixquen igual cadascun dels dies de festa.

Vamos a relatar lo más importante de las fiestas de la Virgen del Rosal:
- En este pueblo hay una grande afición por los toros.
A las ocho de la mañana tiene lugar la entrada de toros, vacas y mansos desde la calle San Marcos hasta la Vila (el casco antiguo), que es usada como recinto taurino.
A la una del mediodía, tiene lugar "la prova". Durante ésta los animales son toreados por los más atrevidos del pueblo hasta las 2.
Alrededor de la hora de merendar se sacan dos toros. Ésto se alarga hasta las 8 de la tarde. Los aficionados a esta actividad pueden gozar del espectáculo desde los "carafals", una especie de torres hechas de hierro donde se pueden refugiar de las pobres bestias.
Después de cenar se sacan, otra vez, los mismos toros de la tarde, pero ahora con bolas de fuego en los cuernos y un collar de cascabeles en el cuello. Este acto dura hasta bien entrada la madrugada. Postreiormente se les da muerte a dichos toros cruelmente.
Todo esto se repite durante toda la semana de fiestas.
- Cada grupo de amigos se une, formando así una "colla" (Ver foto mása arriba). La mayoría de las "colles" tiene un "casal", que es un lugar donde se reúnen para comer, cenar...
Son éstas "colles" las que compran los toros que se sacan cada día. El día que se torea el toro de una peña, esta celebra una gran fiesta. Los miembros de esta “colla” se reúnen antes de cada toro y se pasean por el pueblo acompañados por una "charanga", que es un grupo de músicos. Es costumbre que los miembros de una “colla” vistan igual todos los días de fiesta. |