GUIA PER A JOVES VÍCTOR FELIU

Víctor Feliu
vfeliu@pie.xtec.es

Voldríem en aquesta secció, que ara encetem, recollir els llocs més interessants pels joves navegants, però també voldríem tractar dels esculls, distraccions, rumbs equivocats i naufragis en que algú es pot haver trobat. Som-hi.
Encara que la majoria d'internautes utilitzem la xarxa amb finalitats lúdiques, és perfectament compatible amb la seva vessant educativa, cultural o de investigació. Des d'aquesta aproximació podem ja dir que no es tan important aconseguir la informació sinó saber-la escollir, sintetitzar. Aquesta habilitat, la de síntesi, sens dubte l'haurem d'aprendre els professionals de la educació i els adults, tan per nosaltres mateixos, com per ser capaços de posar a l'abast dels joves estudiants en les seves primeres navegacions.
Per començar potser podríem parlar amb quina actitud o amb quins prejudicis s'encaren amb la navegació un gran nombre de persones. Un noi o una noia de, posem, 13 o 14 anys sense experiència informàtica arriba a internet amb tota una cultura audiovisual (videojocs, televisió) que condicionarà les seves primeres navegacions.
El primer tic és el del videojoc. La majoria de nois i nois tendeixen a reproduir les mateixes rutines, és el síndrome de prémer tecles. Estan acostumats a prémer tecles d'una forma intuitiva , mitjançant el procés d'intent-error-reintent-encer. És el que funciona amb totes les màquines i per això no cal llegir les instruccions d'ús ni entendre les mínimes que poden anar sortint per la pantalla del joc d'arcada. (potser una de les úniques ampliament entesa i recordada sigui la de game over). "No cal llegir" , aquesta és la clau, i els professors d'informàtica entendràn el que vull dir, perquè l'objectiu inevitable en les primeres sessions d'iniciació a la informàtica és la d'aconseguir que els alumnes llegeixin i intentin entendre les instruccions, les opcions del menú o els missatges d'ajuda que és generen en els diferents programes.
Aquesta aproximació intuïtiva pot derivar en frustació, si deixem un internauta novell a la deriva en la immensitat del ciberespai. Amb internet a part del síndrome de prémer tecles ens podem topar amb tot el resultat d'exposició a la influència televisiva i amb tot el treball de trivilització (o deformació) sembrat pels mitjans dominants. L'inconscient del grum el porta a encarar-se amb internet com ho fa amb la televisió i espera trobar videoclips a la Xarxa i poder anar canviant de canal cada minut. Per tant és comprensible el desencantament, per exemple, davant del procès de càrrega de la foto de les spice girls o d'altres... Si això hi afegim els problems tècnics habituals i la dificultat de l'idioma dominant, l'exclamació més corrent que sentirem serà: Això d'internet és un rotllo...!
De fet, si volem fomentar als nostres centres educatius i especialment entre els alumnes l'ús d'internet no ho tenim gens fàcil. Als prejudicis anteriors i haurem d'afegir la tendència a visitar adreces comercials o publicitaries : cadena40, playboy... Cal intentar presentar alternatives a la inèrcia dels joves navegants , llocs o recursos prou atraients i interessants com per fomentar tan l'ús lúdic com educatiu.
Com trobar aquestes adreces i recursos alternatius ? Doncs, de la mateixa manera que trobem a a la xarxa informació sobre qualsevol tema amb els buscadors. Amb els programes de cerca, de tots coneguts, podem trobar de tot . Fins i tot allò que no sabíem que buscàvem o que no teníem conciència de que ens interessava :-))
A continuació, i com a mostra, us presentaré algunes d'aquestes adreces per a iniciar els joves navegants. En aquesta ocasió les hem dividit en tres apartats : música, ecologisme i educació sexual.
Música
Bob Marley - http://members.tripod.com/~Clothilda/marley_lyrics.html Podeu trobar-hi les lletres de les seves cançons i enllaços a altres llocs relacionats amb el grup
Celtas Cortos, http://beagle.ife.med.uva.es/~mine/celtas/ noticias, discos, enllaços, història, fotos
Factoría del Ritmo, e-zine, http://www1.uniovi.es/musica/fact4/ una gran font d'informació sobre grups i músics actuals alternatius
Héroes del silencio http://www.canaldinamic.es/cgi-bin/p/heroes.cgi?home pàgines oficials del grup
Iron Maiden http://www.ironmaiden.co.uk/
Lletres de cançons http://www.kw.igs.net/~wgarvin/aml.html enllaç a grups de discussió sobre lletres de cançons (lyrics) i altres llocs centrats en bandes o cantants. Útil per practicar l'anglès
Sputnik - http://www.tvc.es/sputnik/, un dels únics programes musicals de televisió (tv3).
Ecologisme
Amigos de la Tierra, http://www.arrakis.es/~tierra/
Unidos por la Tierra, http://www.laeff.esa.es/~esl/ Referències medioambientals de l'Estat Espanyol i Amèrica Latina
Greenpeace, http://www.greenpeace.org/ el lloc oficial de la organització, amb informació de les campanyes i també enllaços a altres llocs (amb anglès)
Informació i campanyes en contra del PVC
http://bellvitge.bvg.ub.es/PVC.html
http://www.conexis.es/~crazy/no_pvc
Educació sexual
Un lloc amb un enfoc clar amb l'objectiu de difundir una enfoc positiu de la sexualitat, tal vegada necessari a partir de l'aparició de la gran epidèmia d'aquest segle.
http://www.positive.org/cps/light/dqs/DQS_TOC.html
I per profunditzar sobre el tema caldrà visitar les pàgines de Pere Font http://www.xtec.es~pfont on trobareu una llista molt extensa sobre recursos relacionats amb el tema.
Espero que alguna us sigui útil i, com sempre es diu, si en sabeu d'alguna d'interès feu-me-la arribar ;-)

Víctor Feliu
vfeliu@pie.xtec.es